2015. július 20., hétfő

Minden jó, ami natúr? - és egy kis homeopátia

Sokat gondolkodtam azon, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, de végül úgy döntöttem, hogy szerintem ez sokak számára hasznos lehet. 


 vs  









Az első, amiről írni szeretnék az a jelenlegi natúr mánia. Azt vettem észre, hogy mindegy milyen összetevőkből áll egy krém, ha ráírják, hogy natúr, 99% natúr, bio, természetes, stb., akkor sokan megveszik, mert ami a természetből jön, az csak jó lehet.
A legelső kérdésem, hogy akik így látják, azok tudják-e, hogy a természetben rengeteg olyan növény van, ami mérgező és irritáló? Illetve például természetes eredetű az alföldi arzénos víz is, még sem túl jó ötlet sokat inni belőle, vagyis lássuk be, hogy attól, hogy valami természetes, még nem biztos, hogy jó számunkra
Ami még nagyon gyakran felbosszant, az a vegyszerek, "kémiai anyagok" kikiáltása halálos ellenséggé. Ugye tudjuk, hogy a természetben megtalálható növények, ásványok, anyagok felépülnek valamiből?
Mindegyiknek le tudjuk írni a képletét, ahogyan a víz is H2O. Azaz egyszerűen hülyeség ezekkel a kifejezésekkel dobálózni és úgy csinálni, mintha például az olívaolaj csak olívaolajból állna és ettől jobban nem lehetne elemezni, miközben ilyen a zsírsav összetétele:

Palmitinsav: 7,5–20,0%
Sztearinsav: 0,5–5,0%
Arachidinsav: <0,8%
Behénsav: <0,3%
Mirisztinsav: <0,1%
Olajsav: 55,0–83,0%
Palmitolajsav: 0,3–3,5%
Linolsav: 3,5–21,0%
Linolénsav: <1,5%

Sok olyan anyag van, amit a natúr cégek rossznak, szinte halálos összetevőnek tartanak, miközben sok termékük hemzseg az irritáló anyagoktól. Az egyik ilyen "ellenség" a szilikon, amiről itt olvashattok valós dolgokat, de egy egész hosszú bejegyzést lehetne ezeknek a rossznak kikiáltott anyagokról írni. 
Remélem, hogy egyre többen tudják, hogy például az Alcohol, Bio alcohol, Alcohol denat megnevezésű összetevők hosszútávon, ha a termék INCI listájának első hét helyén szerepel, akkor szárítani fogja a bőrt. Még is rengeteg olyan bio krém van, amiben második, harmadik helyen szerepel, mert ez egy engedélyezett tartósítószer a natúrkozmetikumokban. 
Nem a natúr termékek ellen szól most ez a bejegyzés, hanem az ellen, hogy elhiggyük, hogy ami natúr, vagy bio, az jó. Ez egész egyszerűen nem igaz, mindig az összetevőkön múlik, hogy tényleg jó-e valami. 
Én mindig úgy választok kozmetikumokat, hogy az elsődleges szempontom az az, hogy állatkísérletmentes legyen, utána pedig az, hogy a bőrömnek megfelelő, kifogástalan összetevőkkel rendelkezzen, mindegy, hogy bio vagy sem. Az is egy gyakori tévhit, hogy ami natúr, az biztosan állatkísérlet-mentes is. Ez nincs így. Vannak különböző tanúsítványok, amiket akkor kaphat meg egy márka, ha teljesíti a feltételeket és ezek között az is szerepelhet, hogy cruelty free legyen, de mivel ezek a tanúsítványok elég drágák, így sok cég nem rendelkezik ezekkel. 
Végignézve a kozmetikumaimat, nagyon kevés a natúr termékem. Ennek az egyik oka, amit már írtam, az alkohol, a másik oka pedig az illatosítás. Én csak illatmentes kozmetikumokat használok az arcomra, mivel nagyon érzékeny a bőröm, viszont a legtöbb natúr márka bőséggel tesz különböző illóolajokat a kencéibe. Ezek pont ugyanolyan irritálóak az érzékeny bőr számára, mint a mesterséges illatanyagok. Krémmánián például itt és itt olvashattok erről, illetve itt egy szuper cikk, hogy miért válasszatok illatmentes kozmetikumokat.

Szóval a lényeg az, hogy sose az alapján döntsetek, hogy natúr, vagy nem, hanem az alapján, hogy milyenek az összetevők, illetve, ha ez nektek is szempont, akkor nézzetek utána, hogy az adott márka állatkísérlet-mentes vagy sem.

Az összetevők egyszerű elemzésére megint csak a Krémmániát tudom ajánlani. Keressétek ki terméket, amiről többet szeretnétek tudni és nézzétek meg INCI listát. Rá tudtok kattintani az összetevőkre egyesével és elolvashatjátok a leírást, vagy pedig a vélemények felirat mellett kattintsatok át az összetevők részletesen feliratra és olvassátok végig. :)




A másik téma mára pedig a homeopátia. Egyetlen dologról szeretnék írni ezzel kapcsolatban, mégpedig az az, hogy azt találtam, hogy a homeopátia azért is jó sokak szerint, mert nem végeznek állatkísérleteket a termékek fejlesztése során.


Arra lennék kíváncsi, hogy azt viszont megszokták-e nézni az emberek, hogy pontosan mik azok a hangzatos összetevők, amik belekerülnek?

Egyetlen, népszerű készítményt szeretnék kiemelni, ami nem más, mint az  Oscillococcinum, melynek fő összetevője a "nas Barbariae hepatis et cordis extractum". Aki azért választja ezt a készítményt megfázás idején, mert örül, hogy ez állatkísérlet-mentes, annak van egy rossz hírem. Ez a szép nevű összetevő nem más, mint a pézsmaréce madár szívének és májának kivonata. Elolvastam a betegtájékoztatót és sehol sem említik, hogy például vegetáriánusok vagy vegánok ne fogyasszák, mert állati eredetű összetevőből készül. 


Ezzel e bejegyzéssel arra szeretnék minél több embert ösztönözni, hogy gondolkodjon, olvasson utána a dolgoknak és ne higgyen el mindent azonnal. Szomorúan látom nap, mint nap, hogy az emberek mennyi mindent elhisznek, amik bődületes baromságok.

Összegyűjtöttem pár cikket, amit szerintem mindenképp érdemes elolvasni a fenti témákhoz kapcsolódóan, illetve azért, hogy ne higgyünk el mindent. :)






Kérdezni és kommentelni Facebookon tudtok itt.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése