2014. október 7., kedd

Miért nehéz jól választani, ha állatkísérlet-mentesen szeretnénk vásárolni? (kérdések, válaszok + drogériák sajátmárkás termékei)

Szerintem sokakban gyakran felmerülnek különböző kérdések arról, hogy miért olyan nehéz állatkísérlet-mentes terméket választani. Itt most nem arra gondolok, hogy nincs meg az elhatározás valakiben, hanem éppen azokra, akik szeretnének ilyen termékeket vásárolni.







Az első válasz erre az, hogy sajnos a legtöbb cégnek még mindig csak az az érdeke, hogy minél több legyen a profitja. Az természetes, hogy minden cég szeretne sok bevételt, hiszen valamiből élniük kell, ki kell fizetni az alkalmazottakat, a beszállítókat, nem kevés a rezsi sem és még lehetne sorolni a kiadásaikat. Viszont az már szerintem probléma, amikor egy cég nem lát túl a profiton, hiszen itt is érvényes a pénz nem minden mondás.
A legjobban azokat a profitorientált cégeket nem kedvelem, akik közben nagyon jó marketingesekkel dolgoztatnak és így kifelé kialakítanak magukról egy nagyon szimpatikus képet. Ezért amikor bemegy az ember egy boltba, akkor szinte az agyába van égve, hogy attól a márkától vegyen, hiszen az kedves cég, ráadásul, ha megvesszük a kávéját, baba ételét, kakaóját, csokiját és még lehetne hosszan sorolni, akkor a gyerek is és mi is olyan vidámak leszünk, mint a reklámban az emberek.  Erre lehetne mondani, hogy ez nem igaz és csak a hülyék dőlnek be a reklámoknak, de ez nem teljesen így van. Nagyon tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy ne gyakoroljanak ránk hatást a reklámok. Nem véletlen keresnek nagyon jól a sikeres marketingesek és dolgoznak együtt például pszichológusokkal. Szóval a legnagyobb fegyverünk ellenük a tudatosság. Induljunk mindig úgy vásárolni, hogy előre megírjuk a listánkat, az üzletben pedig ellenőrizzük, hogy ki a gyártó. Hasonlítsuk össze egy-egy márka termékeit ár és összetevők szempontjából. Higgyük el, hogy egy-egy nagy márka terméke nem azért drágább, mert jobb, hanem mert ki kell fizetniük a reklámokat és például az állatkísérleteket is. Akarjuk magunknak és családunknak, kis állatainknak is a legjobbat, nézzünk utána a cégeknek és akkor például rájöhetünk, hogy azontúl, hogy pl. a Whiskas egy durva állatkísérleteket végző cég, még csak nem is túl jó minőségű! Minél kevesebb feldolgozott, félkész és készételt vásárolunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy egészségeset eszünk és elkerüljük az állatkísérleteket végző cégeket. Például a minap lett kitéve az Állatkísérlet-mentes termékek oldalára, hogy a Kellogg’s is végez állatkísérleteket. Miket is gyárt? Agyon cukrozott gabonapehely meg fagyasztott gofri és társaik? Ugye nem is olyan nehéz lemondani erről a márkáról? Ha reggelente gabonapelyhet ennél vagy azt adnál gyermekednek, akkor javaslom, hogy térj át a valódi finomságokra. Egyetek otthon kevert müzlit. Így csak az kerül bele, amit szerettek, sokkal több energiát fog adni a munkába és az iskolába és egészségesebb. Tehettek bele idénygyümölcsöt és mandulát/diót is kedvetek szerint. Szórjatok rá egy kis fahéjat, ha szeretitek, úgy még finomabb szerintem. Ha a gyermekkel együtt keveritek be, és válogathat, hogy mi kerüljön bele, akkor jó móka lesz belőle. Édesítésre lehet használni eritritet vagy szteviát például, de ha kerül bele fahéj és gyümölcs, akkor nem is biztos, hogy kell édesíteni.

Amikor kitaláltam, hogy írok egy bejegyzést ebben a témában, akkor elsősorban nem az ételekről szerettem volna írni, de aztán azt gondoltam, hogy ez is nagyon fontos része a témának, mivel sokan nem is gondolják, hogy ezek a cégek is végeznek vagy végeztetnek állatkísérleteket. 



Azt figyeltem meg, hogy gyakran van félreértés abból, hogy kikerül egy-egy kép a Facebookra, amin tulajdonosi összefüggések vannak, de utána záporoznak kérdések, hogy de az adott cég mégis min és hogyan végez állatkísérleteket? Illetve nagy kérdés még Kína, hogy most akkor mit is jelent, ha egy cég termékei ott jelen vannak.

Ezeket a kérdéseket is szeretném tisztázni. Az Állatkísérlet-mentes termékek oldala úgy gondolja, hogy hiába mentes egy adott márka, ha az anyacég, vagy társcég, esetleg a tulajdonos teljesen másik vállalkozása végez állatkísérleteket. Hiszen ha már egyszer elhatároztad, hogy csak olyat vásárolsz, ami állatkísérlet-mentes, akkor gondolom, nem szeretnéd végül még is olyan cég tulajdonosainak a zsebébe tenni a pénzedet, akik valahol még is beleegyeznek az állatkísérletekbe. Ilyen például a The Body Shop is, ami elvileg egy kiváló cég lenne, szuper kencékkel. De sajnos megvette a L’oréal, aki, mint tudjuk, az egyik legnagyobb kozmetikaipari cég, ami kutatásai során állatkísérleteket végez. A L’oréal folyamatosan terjeszkedik, nyáron például egy másik szuper céget vett meg nagy bánatomra, a NYX-et, illetve övé az Urban Decay is. Ez a három cég állatkísérlet-mentes, de közben, ha megvesszük, akkor a L’oréal zsebét tömjük. :(
Például ez az egyik oka annak, hogy nincs olyan, hogy végleges lista. Hiszen folyamatosan adják-veszik a cégeket, így nagyon résen kell lennünk, hogy mindig az aktuális állapotot tükrözze a listánk.
A másik, ami miatt nincs végleges lista, az az, hogy idővel lehetséges, hogy egy cég, ami eddig végzett kísérleteket, az valami oknál fogva abbahagyja. Ez elég ritka, de megtörténhet. Ilyenkor örülünk, mivel eggyel kevesebb vállalat végez kísérleteket. A rosszabb az, amikor kiderül egy eddig mentesnek hitt cégről, hogy valami úton-módon állatkísérletekhez van köze. Ez lehet az, hogy valamiért elkezdtek végezni, esetleg az, hogy felvásárolta őket egy nem tiszta cég, illetve kiderült valami tulajdonosi összefüggés, továbbá az is lehet, hogy beléptek a kínai piacra, vagy eddig is ott voltak, csak sajnos nem tudtuk.



Mit jelent, hogy jelen van Kínában? 
 
"A kínai szabályozás az alábbiak szerint alakul 2014.07.30-tól:
Külföldről behozott hagyományos kozmetikumok* – még mindig kötelező állatokon tesztelni
Belföldön előállított hagyományos kozmetikumok* – nem feltétlenül kötelező állatokon tesztelni
Külföldről behozott vagy belföldön előállított „különleges használatú” kozmetikumok** – még mindig kötelező állatokon tesztelni
Külföldi webáruházakban vásárolt kozmetikumok, melyeket Kínában rendeltek és oda szállítottak – soha nem kellett állatokon tesztelni
*Hagyományos kozmetikum: smink, parfüm, bőr-, haj-, és körömápolási termékek
**Speciális kozmetikukum: hajfesték, dauer, hajnövesztő termék, dezodor, fényvédő, bőrfehérítő krém, és egyéb termékek, melyeknél használati utasítás van a címkén"
Köszönöm a pontos meghatározást Tajti Ildikónak, a szepsegreceptek.hu írójának.
Tudom, hogy a kínai piac hatalmas, de még is sok cég van, aki az állatkísérlet-mentesség javára lemond az ottani profitról. Ezekre mondom azt, hogy értik, hogy a pénz nem minden. Sok olyan cég van viszont, aki magától nem végez állatkísérleteket, de ha a törvény megköveteli, akkor igen. Amelyik cégnél ezt a szöveget látjuk, ott már gyanús, hogy jelen van Kínában… Egy kis után olvasással ez ki is szokott derülni (pl: Rimmel)
Fontos még azt is tudni, hogy hiába van az EU-ban betiltva az állatkísérletek végzése, még is van egy olyan kitétel, hogy ha teljesen új összetevőt alkalmazna egy cég, akkor azon bizony törvényi kötelezettsége állatkísérleteket végezni. Ez az az ellentét, aminek a feloldásán pl a CD márka dolgozik. Ezért olvashatod egy-egy márkánál, hogy csak a biztonságos listán szereplő összetevőkből dolgoznak. Azaz ők nem kutatnak újabb összetevők után, tehát nem végeznek állatkísérleteket. Az, hogy új összevetőt alkalmazna, nem azt jelenti, hogy számukra új, hanem még nem szerepel azon a bizonyos listán, ami a biztonságos összetevőket tartalmazza.
  




Drogériák saját termékei

Ez egy nagyon fontos pont sokaknak, mivel a DM, Rossmann és Müller sok saját márkás terméket forgalmaz, amik nagyon olcsóak és aránylag jó minőségűek. Az előbbi két drogériáról könnyű kideríteni, hogy állatkísérlet-mentes elvileg. Az Animal’s Liberty adatbázisában azonban mégis piros pontot kapott mindkettő drogéria natúrkozmetikum márkája. Hosszas kutakodás után rátaláltunk ennek az okára. Mindkettő a Dalli Group vállalattal gyártatja a natúr termékcsaládját és ez a cég önmagában kiváló is lenne, de sajnos megint itt jön a de. A Dalli Group a Wirtz család tulajdonában van, akik birtokolnak egy gyógyszergyárat is. Azaz amikor megvesz valaki például egy Alverde terméket, akkor a pénz egy része a DM haszna, egy része pedig a Dalli Group-hoz kerül, amin keresztül a Wirtz családhoz. Akiknek van egy gyógyszergyáruk, ahol tesztelnek állatokon. Ha ez zavarná őket, akkor nem lenne ilyen típusú vállalatuk… Igazából szerintem a DM és a Rossmann kereshetne másik gyártót, ahol minden tiszta lehetne. De sajnos egyelőre nem teszik ezt, mert meg vannak elégedve a Dalli Group-pal. Ebből következően számunkra nem teljesen tiszták a drogériák saját termékei, viszont mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy neki még mi fér bele, vagy mi nem. Ami biztos, hogy még mindig jobb ezeket a márkákat választani, mint a Procter&Gamble vagy az Unilever, stb. gyártók termékeit.
A Müller is érdekes, mivel az is piros pontos az Animal’s Liberty-nél. Az oka az, hogy valamelyik évben olyan sapkákat árultak, aminek a bojtja valódi szőr volt, ráadásul még hirdették is az újságukban, hogy ez valódi szőr. Nem macskaszőr, ahogyan néhány helyen elterjedt, hanem nyúlszőr volt, de ez igazából nem is olyan fontos, mivel a lényeg, hogy valódi, állati szőr volt. Felmerült bennem a kérdés, hogy ez egy egyszeri alkalom volt-e, „megbánta-e” a drogéria vagy esetleg bármikor megtörténhet, hogy újra ilyesmit fognak forgalmazni? Ezekre a kérdésekre még nem találtam választ, de ha találok, akkor mindenképpen megírom.

Tehát ha szerencsésen elhatároztuk, hogy állatkísérlet-mentesen szeretnénk élni, akkor én azt javaslom, hogy ezt próbáljuk a legjobban tenni. Azaz csak olyan cégeket válasszunk, akik nincsenek jelen Kínában és semmilyen közük nincs olyan céghez, aki végez, vagy végeztet állatkísérleteket, illetve csak a már biztonságossá nyilvánított összetevőket alkalmazzák. Tudom, hogy nehéznek tűnik, de egyáltalán nem lehetetlen és ráadásul jó érzés, ha tudod, hogy a te szépségedért vagy épp a lakásod tisztaságáért nem kell szenvednie egy állatnak sem.

Az Állatkísérlet-mentes termékek oldala „jó” listájában ezeket a márkákat találod. Amennyiben tudomásod van egy olyan cégről, ami a fenti feltételek alapján tényleg állatkísérlet-mentes, még nem szerepel a listánkban és elérhető itthon, vagy rendelhető Magyarországra, akkor azt kérlek, írd meg nekünk. :)


Számomra egyébként még plusz öröm, hogy amióta odafigyelek arra, hogy így vásároljak, felfedeztem sok olyan márkát, amit eddig nem ismertem, pedig nagyon jók.

Hamarosan lesz majd az állateledelekről is egy bejegyzés, mivel azzal kapcsolatban is  sok fontos kérdés merül fel az emberekben.

Kérdezni és kommentelni Facebookon tudtok itt.
Az állatkísérlet-mentes termékek oldalát itt találjátok.