2014. július 18., péntek

Készíts otthon dezodort!

Ma a házi készítésű dezodorokról szeretnék írni.
Elég sok féle létezik, így mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt. Amit elsőként le kell szögezni, hogy ezek dezodorok és nem izzadásgátlók. Mivel nem tömíti el a pórusokat, így ha ilyet használtok, akkor izzadni fogtok, viszont a kellemetlen szagokat megakadályozza. Mindenki döntse el magában, hogy megéri-e neki egy kis izzadás (szagok nélkül) azt, hogy nem gátolja a test természetes folyamatát.



Arra most nem térek ki, hogy káros-e az aluminium chlorohydrate, ami az izzadásgátlókban van, viszont bemásolom Krémmániáról az összetevő leírását.

„A dezodorokban egyik leggyakrabban használt alumínium só, melyet verejtékcsökkentő, pórusösszehúzó tulajdonsága miatt használnak.
Némileg vitatott az, hogy milyen egészségügyi hatása van az alumínium származékoknak a dezodorokban. A Wikipédia szócikk több hivatkozást is hoz, mely az alumínium tartalmú dezodorok hosszú távú használatát összefüggésbe hozza az Alzheimer kórral. Szintén több tanulmányra hivatkozik, melyek szerint az alumínium sók növelik a mellrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor Paula Begoun egy olyan tanulmányra hivatkozik, mely 800 mellrákos és 800 egészséges nőt vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy nincs összefüggés az aluminum chlorohydrate és a mellrák között. Az EWG használattól függően 3 és 4 közé teszi az összetevő kockázati pontszámát, mely közepes kockázati besorolást jelent.”
(http://kremmania.hu/osszetevok/aluminum-chlorohydrate)


Aki úgy dönt, hogy házilag készít dezodort a természetesség jegyében, annak azt tudnia kell, hogyha nincs otthon minden összetevő, akkor elsőre drágának tűnhet az elkészítés az illóolajok miatt, mivel be kell szerezni azokat és olyan 1000-2000 Ft körül van az áruk. Utána viszont sokáig elég lesz, és sok mindent készíthetünk belőle.

Egyszerű pumpás dezodor

Összetevők:

víz
szódabikarbóna
levendula illóolaj
teafaolaj

Kell hozzá egy „spricnis” flakon, amit bioboltokból és gyógyszertárakból lehet beszerezni.

Én 120 ml-es flakont vettem 249 ft-ért. Ebbe tettem 2-3 kávéskanál szódabikarbónát, 4 csepp teafaolajat és 6 csepp levendulaolajat, majd felöntöttem az egészet vízzel. Lehetőleg szénsavmentes ásványvízzel vagy desztillált vízzel dolgozzunk, mert akkor  sokáig nem romlik meg.

Én ezt a kis flakont a táskámban hordom és szükség szerint naponta többször befújom magam. Nagyon kellemesen hűsít a melegben, szuper érzés és nekem a ruha színét sem szedte ki.
Teafaolaj azért kell bele, mert antibakteriális a levendula pedig szintén jó hatással van a bőrünkre. Aki más illatot szeretne, az tegyen bele csak 3-3 csepp teafa- és levendulaolajat és ezután mértékkel adjon hozzá a kedvenceiből.